Flytande foundation eller mineralpuder? – Vad & när?

Att väja rätt i foundationdjungeln är svårt, jag vet av egen erfarenhet – det finns så oändligt mycket att välja på.

Jag har testat det mesta när det kommer till foundations och det är faktsikt skillnad på en krämig foundation och en puder-foundation. Det finns inget rätt eller fel i vad man än väljer, men det kan vara bra att känna till skillnaderna.

En flytande foundation kan ge ett mer täckande- och mer glowigt resultat än ett foundation i puder som mer ger ett matt resultat. Har du en torr hy passar en flytande foundation bäst, men har du en fet/oljig hy så är ett mineralpuder bättre.

Vad är det du vill uppnå med din foundation, är det ett naturligt resultat eller ett heltäckande resultat du vill ha?

Jag ska med det här inlägget försöka hjälpa dig att välja den form av foundation som passar bäst för dig och din hudtyp.

Vad är en flytande foundation?

En flytande foundation är som det låter – flytande eller krämig. En foundation som är flytande kan du enkelt bygga upp täckningsgraden på.

Krämig foundation täcker mer än vad ett puder gör. Men den går också att få väldigt naturlig om du väljer en foundation som är tunnare.

Förr pratades det oftast om att en flytande foundation täppte igen porerna och att det kan resultera i dålig hy vilket ett mineralpuder inte gör. Det här stämmer dock inte riktigt längre.

Nu har flera märken på marknaden utvecklat sina produkter och de flesta flytande foundations täpper inte igen porer lika mycket som tidigare. Samtidigt innehåller de spf (solskydd) och låter huden andas.

Flytande foundation kan ge dig en glowig hud men kan också matta ner huden.

Flytande foundation passar

Har du en torr- eller mogen hy är en flytande foundation perfekt för dig. Den kommer att smälta in fint i huden och många foundations är även återfuktande, vilket är perfekt om du är torr.

Skulle du använda dig av ett puder så skulle dina torra partier i ansiktet bli mer framträdande.

Flytande foundation passar också dig som vill ha ett lätt solskydd i din foundation. Många foundations innehåller allt från spf 10 till spf 50.

Vad är skillnaden på mineralpuder och puder?

Den stora skillnaden mellan ett vanligt puder och ett mineralpuder är att ett mineralpuder är färgad, finns i fler hudtoner och är som en foundation. Medan ett puder oftast är transparent och till för att fixera ditt smink och bättra på texturen i din hud.

Det är lätt att man förväxlar mineralpuder och puder. Vissa mineralpuder har också spf 10 till spf 20.

Mineralpuder/foundation puder

Mineralpuder är en blandning av foundation och puder. Man kan säga att det är en foundation i puderform. Den finns i flera färger för att matcha din hudton, precis som en krämig foundation.

Ett mineralpuder är enklare att anpassa färgen på då den smälter in på ett annat sätt än en flytande foundation. Den känns också väldigt lätt att ha på sig och passar utmärkt att ha på sommaren när det är varmt då det är lättare att bli oljig i hyn.

Ett mineralpuder/mineralsmink är bra för att det även har förmågan att låta din hud andas.

Mineralpuder passar

Har du en fet/oljig eller känslig hy så är ett mineralpuder för dig. Det kommer att matta ner dina oljiga partier i ansiktet och göra så att huden ser mer jämn ut.

Och den kommer att sitta bättre på dig eftersom ett mineralpuder inte kommer att ”glida” runt i ditt ansikte som en flytande foundation skulle göra.

Puder/Fixeringspuder

När man använder ett puder så använder man det mest för att matta ner glansiga partier i ansiktet och för att fixera sin krämiga foundation.

Ett puder kan också ha en utslätande effekt på huden och gör att dina porer blir mindre synliga.

Det är som att svepa ett Instagram-filter över ansiktet. Ett puder är oftast vitt eller i en väldigt ljus hudton, men samtidigt transparent vilket betyder att den inte kommer att synas på ditt ansikte. Den passar därför alla hudtoner.

Puder passar

Om du vill fixera ditt smink för att hålla hela dagen och släta ut huden så ska du använda dig av ett puder.

Ett puder passar bäst att använda över en flytande foundation, det är inget du behöver med ett mineralpuder.

Förr när man använde sig av ett transparent puder så kunde det synas på foton att man var helt vit i ansiktet, men nu har det utvecklats så mycket att du slipper det.

foundation puder

Hur applicerar man ett mineralpuder?

Ett mineralpuder kan du applicera med två olika sminkborstar beroende på om du vill ha en lätt täckning eller mer täckning.

Mineralpuder kräver alltså sminkborstar till skillnad mot flytande foundation som även kan appliceras med fingrarna.

Lätt täckning med mineralpuder

Önskar du dig en lättare täckning av ett mineralpuder så ska du använda dig av en stor och luftig sminkborste.

Häll ut lite mineralpuder i locket, doppa sedan borsten i locket och knacka bort överflödigt puder i locket. Svep borsten över ansiktet.

Full täckning med mineralpuder

Önskar du ett mer täckande resultat från ett mineralpuder så kan du använda dig av en kabukiborste, det är en sminkborste som har mer täta, kompakta strån och ett kort skaft.

Doppa borsten i locket med puder knacka av överskotts-puder och applicera över ansiktet med cirkulära rörelser över ansiktet.

Är du torr i hyn så kan ett mineralpuder göra att det ser fläckigt ut. Vill du ändå använda ett mineralpuder bör du se till att återfukta huden ordentligt innan du sminkar dig.

Vad är skillnaden på flytande foundation (kräm) och ett mineralpuder?

Den stora skillnaden är att flytande foundation är som en kräm och ett mineralpuder är i puder-form.

En flytande foundation passar de flesta men bäst för dig med torr eller mogen hy. Ett mineralpuder passar också alla men är bäst för dig med fet/oljig- och ungdomlig hy.

Har du en blandad hy så kan du använda dig av krämig foundation på höst/vinter/vår och ett mineralpuder på sommaren.

Ett mineralpuder känns mycket lättare att bära samtidigt som den låter huden andas bättre. Därför är mineralpuder bra för fet/oljig hy, men även för känslig hy som tenderar att få utslag.

Mineralpuder innehåller inget konserveringsmedel, oljor eller parfym.

Flytande foundation vs mineralpuder – Hållbarhet

Hållbarheten på smink skiljer sig ju oftast beroende på om det är i flytande form eller i puderform.

Det betyder att ett mineralpuder kommer att hålla längre än en flytande foundation om alla andra förutsättningar är lika.

Varför blir jag fläckig av min foundation?

Det kan bero på lite olika saker. Antingen har du fel nyans – oftast brukar det synas om du har en för mörk nyans på din foundation till din egen hudton. För att undvika en för mörk nyans på din foundation kan du första testa färgen på halsen/käkbenet.

Är du väldigt torr av dig så kan det också visa sig som fläckar. För att undvika att se fläckig ut så är en bra hudvårdsrutin det bästa.

Bra rengöring-, en peeling alternativt en exfoliering någon gång i veckan- och en bra återfuktande kräm som är till för torr hy och som verkligen går ner på djupet kan vara lösningen.

Måste jag ha ett puder över min foundation?

Nej det måste du inte, många nya foundations som finns idag behöver inte pudras över. Det beror också på vad du är ute efter för slutresultat.

Är du ute efter en glowig och lystrig look så ska du inte pudra över då det matta ner.

Jag personligen gillar att dra ett snabbt svep med puderborsten över min foundation för jag upplever då att porerna försvinner och att det är som att dra över ett filter.

Se upp för att pudra för mycket om du är torr, det kan göra de fina linjerna mer tydliga.

Är foundation bra för huden?

Ja och nej, det beror på vad det är för foundation du använder. Men jag skulle inte använda mig av en foundation och tro att jag ska få en bättre hy av det.

De flesta foundations idag innehåller bra ingredienser som hjälper till att återfukta huden och täpper inte igen porerna helt.

Fast att använda foundation varje dag är inget jag rekommenderar, låt huden få vila och andas ibland – det mår den bäst av.

foundation kräm

Sammanfattning

Mineralpuder passar dig som har en fet/oljig- eller känslig hy bättre än om du har en torr hy.

Den fungerar som en svamp och suger upp det oljiga och tar bort glansiga partier i ansiktet som du lätt kan få med fet hy.

En flytande foundation passar bättre för torr- och mogen hy då den återfuktar huden. Nu för tiden innehåller oftast både flytande foundation och mineralpuder solskydd.

Läs mer: Bästa foundationborsten

Lämna en kommentar