Är portömning bra eller dåligt? – Saker du bör veta

Hela vår kropp består av porer. i Porerna växer hår, vårt svett kommer ut genom våra porer och även talgproduktion sker i porerna. Porer ska finnas på våran kropp och inget vi kan ta bort.

Våra porer fylls även med smuts från miljön vi är i och talg som våran kropp producerar. Det i sin tur kan göra så de blir pormaskar eller finnar om vi inte rengör ansiktet ordentligt. Vi får helt enkelt en oren hy.

Har du stora porer och problem med det så är en portömning att rekommendera någon gång ibland och absolut inget dåligt. Det är bra att besöka en utbildad hudterapeut som verkligen rengör din hud på djupet och rensar ur dina porer.

Efter en portömning kommer du att märka skillnad på en gång, ibland kan det rekommenderas att göra en kur på 3-5 gånger. Är du däremot väldigt duktig på att att hand om din hy och har små porer så behöver du inte göra en portömning.

Hur går en portömning till?

När du ska göra en portömning besöker du en hudterapeut som är utbildad inom hudvård. De finns oftast på skönhetssalonger eller på spa-anläggningar.

Du kommer få ligga ner i ett avslappnat rum med lugn och harmonisk musik.

Det är avkopplande och du får tid för dig själv. En portömning kan göras i ansiktet, på bröstet och på ryggen i syfte att bli av med pormaskar.

Vad hudterapeuten gör vid en portömning:

 1. Rengöring med en peelingtvätt
 2. Ångar upp ansiktet för att öppna upp porerna ordentligt
 3. Tömmer porerna med hjälp av portömnings-instrument
 4. Ansiktstvätt som döda bakterier
 5. Lermask som drar ihop dina porer igen och dämpar rodnader som kan uppstå efter en tömning
 6. Behandlingen avslutas med en fuktkräm

Det brukar rekommenderas återbesök med 4-8 veckors mellanrum.

Kan man få märken efter en portömning?

Portömning kan orsaka viss rodnad efter behandlingen – ibland även blåmärken. Men rodnaden försvinner snabbt, vanligtvis inom några timmar.

Var inte i de områden och pilla som är röda eller blå – utan låt huden vara ifred.

Att tänka på efter en portömning:

Smink bör undvikas ett par timmar efter en portömning. Det bästa är att göra en portömning efter skolan eller jobbet när du ändå ska hem och inte iväg.

Jag skulle även undvika att göra en portömning innan en fest eller någon annan tillställning.

Avstå att använda följande produkter i ansiktet efter en portömning:

 • Rengöringsmjölk eller rengöringskräm
 • Hudvårdsprodukter som innehåller C-vitamin, t.ex. serum och nattkräm (inkl. serum i ansiktsrengöring)
 • Peeling och exfoliering som innehåller AHA-syror

Tvätta helst ansiktet med enbart kallt vatten efter så att huden får vila tills nästa dag.

Vilka fördelar får man av en portömning?

Med en portömning får du flera fördelar. Förutom att dina porer töms och ditt ansikte får en djuprengöring får du bland annat dessa fördelar:

 • Ökning av syrehalten i blodet som strömmar genom hudcellerna – därför kan du märka att din hud är ljusare än tidigare
 • Behandlingen hjälper också till att avlägsna döda eller skadade hudceller vilket gör att din hud ser friskare och slätare ut
 • Dina porer kommer att vara mindre – och mindre synliga efter behandlingen
 • Mjukare och lenare hud

Gör en portömning ont?

Behandlingen är inte smärtsam. Men det känns lite varmt på huden när de ångar och behandlar ansiktet med varmluft som är en förberedelse för porrengöringen.

Hart du stora porer kan det vara lite mer smärtsamt.

Ibland behöver de öppna upp porerna ytterligare och det gör de med en lansett (ett instrument med en liten nål i som sticker hål i poren).

Obehag efter portömning

Efter rengöringen upplever en del personer en känsla av obehag eller lätt känslighet i huden under en tid. Det är också normalt om du har röda fläckar i ansiktet efter porborttagningen.

Om detta händer dig kan du använda kalla kompresser och badda huden med. Känns huden varm -använd kalla vattenkompresser upp till tre gånger om dagen. Detta hjälper din hud att återhämta sig snabbare och minskar rodnaden.

Rödheten försvinner vanligtvis inom 24 timmar efter rengöringen och normaliseras efter cirka fyra dagar.

Hur lång tid tar en portömning?

Det går ganska snabbt och enkelt att avlägsna porer. Det tar ungefär 60 minuter att genomföra hela behandlingen med rengöring, ångning, portömning och efterbehandling.

Naturligtvis beror detta också på din smärttolerans vid behandlingstillfället. Det beror också på vem som utför behandlingen.

Om du tycker att det tar för lång tid eller verkar smärtsamt, tala om det för din hudterapeut och låt honom eller henne veta vad du känner. De bör kunna arbeta runt detta och på något sätt lindra smärtan.

Kan man sola efter en portömning?

Om du har problem med akne (vita och svarta pormaskar) som orsakas av att smuts täpper till porerna är det bäst att undvika direkt solljus i tre dagar.

Var alltid noga med att använda solskydd när du vistas i solen, men det är extra noga när du gjort en portömning.

Det är bra att använda så högt skydd som möjligt gärna spf 30 eller spf 50+ medan huden fortfarande läker.

Hur ofta ska man göra en portömning?

Om du har porer som lätt täpps igen eller en acnebenägen hy är det bäst att behandla huden ungefär en gång i månaden för att underhålla den. På sikt kan det också göra att huden blir bättre.

Kan man göra en portömning hemma?

Nej, om du inte är en utbildad hudspecialist bör du aldrig försöka göra din egen portömning hemma.

Risken för infektioner är mycket större om du inte rengör och behandlar huden ordentligt med professionella verktyg eller produkter.

Ånga ansiktet hemma

Om du har stora- och tilltäppta porer kan du ånga ansiktet hemma. Det gör du genom att lägga en varm handduk på ansiktet i några minuter.

Sen använder du dig av antingen en exfoliering eller peeling för att lösa upp de döda hudcellerna från huden.

Applicera sedan en lermask som djuprengör och drar ihop dina porer. Gör detta 1-2 gånger i veckan för att underhålla huden mellan behandlingarna.

Sammanfattning – Är portömning bra eller dåligt?

Portömning är bra om du vill förbättra hudens utseende samt rengöra- och göra porerna mindre.

Undvik portömning om du har en känslig hy, har bränt dig i solen eller använt dig av för mycket kemisk-peeling. Låt huden vila och återhämta sig innan du ger dig på en portömning.

Gör aldrig en portömning om du ska iväg på fest eller en tillställning de närmaste dagarna då det finns risk för att du kan bli röd och svullen efteråt.

Du ska också undvika smink och att använda hudvårdsprodukter på ansiktet direkt efter. Endast kallt vatten kan du använda det första dygnet efter en portömning.

Lämna en kommentar