Vad är microneedling? – Allt du behöver veta

Precis som hudvård och smink så finns det ett gäng med olika ansiktsbehandlingar som är bra mot det ena och det andra, bland annat microneedling. Men vad är microneedling-, är det bra för huden- och passar det alla hudtyper?

I det här inlägget tänkte jag att vi skulle gå igenom vad microneedling är.

Microneedlig är en slags nålterapi. Det är en penna med små nålar i som går ner i huden och gör pyttesmå kanaler. Behandlingen fungerar bra på rynkor och akneärr, men även om du vill få en jämnare hudton samt lyster.

En microneedling-behandling hjälper mot mycket men är också smärtsam. Behandlingen utförs endast på salonger av utbildade hudterapeuter, det är inget du kan utföra själv hemma.

Vad är microneedling bra för?

Microneedlig är bra om du vill jobba med rynkor, akneärr, pigmentfläckar eller ojämn hudton. Det är även bra för dig som egentligen inte har några hudproblem – utan bara vill få en frisk och fin lyster i huden.

Behandlingen har flera fördelar och hjälper mot många hudbesvär. Förutom det jag nämnde innan så ökar den även kollagen- och elastin i huden som är bra för en åldrande hud.

Har du förstorade porer kan du också testa att göra en microneedling-behandling då den minskar dina porer.

Innan behandling: Gå alltid på en konsultation hos en hudterapeut innan en microneedling-behandling så att ni tillsammans kommer överens om vad det är du vill jobba med på din hud.

Vilka passar microneedling för?

En microneedling-behandling passar alla hudtyper och ung som gammal. Men gör alltid en konsultation innan du påbörjar en behandling.

Hur går en microneedling till?

Under behandlingen använder hudterapeuten ett pennliknande instrument med nålar i.

Syftet med att använda detta verktyg är att skapa små kanaler i din hud som kommer att resultera i mer kollagen- och elastinproduktion.

I korthet är det så här behandlingen fungerar:

 1. Rengöring – Terapeuten rengör ditt ansikte på djupet med ansiktsrengöring och peeling.
 2. Desinfektion – Sedan rengörs ansiktet igen med desinfektion för att se till att huden är ordentligt ren.
 3. Microneedling – Microneedlingpennan placeras på huden och rör sig i små cirkulära rörelser över endast ett område i ansiktet. Du kommer att känna en stickande känsla när nålarna tränger in i huden.
 4. Fuktmask och kyla – Behandlingen upprepas sedan på ett annat område i ansiktet och efter det appliceras en kylande och vårdande fuktmask över ansiktet som lämnas i några minuter innan det avlägsnas med ljummet vatten.

Direkt efter behandlingen kan du se riktigt röd ut men det lägger sig. Beroende vad du har för hud så kan det lägga sig redan efter 30 minuter medan det kan ta 3 dagar innan det lägger sig på andra.

Så ha inget inplanerat de närmaste dagarna när du har tänkt att göra en microneedling.

Din hud kommer kännas slätare och mjukare direkt efter behandlingen, men förvänta dig att se resultat efter några dagar.

Är microneedling smärtsamt?

Jag ska inte ljuga, det är ganska smärtsamt. Du kommer att stå ut, men det är ingen skön behandling.

Men det är värt resultatet som kommer sen.

Det finns olika typer av bedövningskrämer som kan användas före behandlingen, så fråga din hudterapeut vilken de föreslår.

Hur lång tid tar microneedling?

Varje microneedling-behandling tar cirka 15 minuter, beroende på hur många områden i ansiktet du vill jobba på.

Det är en snabb behandling och kan lätt kombineras med vissa andra behandlingar som ansiktsbehandlingar eller till och med kemiska peelingar om det är vad du är ute efter.

Microneedling eftervård

Efter du gjort en microneedling bör du undvika vissas saker. Du ska behandla området som ett öppet sår.

48 timmar efter en microneedling-behandling ska du undvika:

 • Bastu
 • Smink
 • Bada
 • Undvika att peta i ansiktet
 • Försök att undvika dammiga och smutsiga miljöer

På en månad får du inte sola, så gör helst din behandling på hösten eller på vintern. Ska du vistas i solen – använd hög spf, gärna 50+.

Bra att veta

Under de första dagarna kan din hud se sämre ut innan den blir bättre. Du kan uppleva den torr, svullen, att den rodnar och att flagnar. Att känna ett obehag i huden efter är vanligt, det är på grund av den ökade cellförnyelsen som pågår i din hud.

Investera i en bra ansiktskräm som en återfuktande gel eller kräm som du kan använda under den här perioden när huden är som känsligast. Undvik att använda för många produkter som kan täppa till huden, till exempel smink.

Du kan känna en stickande känsla när du tvättar ansiktet i början. Det är bara behandlingen som verkar genom att göra sig av med döda celler. Klia och pilla inte på huden eftersom det fördröjer återhämtningen av huden.

Risker med microneedling

Även om microneedling är en säkert behandling så bör du vara medveten om vissa saker innan du påbörjar en behandling. Gör alltid en konsultation med din hudterapeut innan en behandling.

Möjliga risker är bland annat:

 • Vissa personer kan få en allergisk reaktion, särskilt av bedövningen.
 • Brännskador på huden, även om detta är sällsynt. Se till att fråga hudterapeuten hur länge du måste hålla dig borta från direkt solljus och om det finns några restriktioner för användning av andra produkter efter behandling med mikroneedling.

Vad kostar microneedling?

Microneedling kostar mellan 2000-3000kr. Priserna kan variera runt om i landet och beroende på vilken klinik du besöker.

Hur ofta ska man göra en microneedling?

Vill du jobba på dina rynkor eller akneärr behöver du göra fler behandlingar än om du bara är ute efter glow.

Rekommendationen är att alla bör göra en kur/behandling utspritt på tre tillfällen med 4-8 veckors mellanrum för att få det bästa resultatet.

Ju mer regelbundet du behandlar din hud, desto bättre. Behandlingen kan göras så ofta som en gång i månaden, beroende på hur snabbt din hud förnyas.

Hur länge håller microneedling-resultaten i sig?

Microneedling kan hålla i ett år och kräver inget underhåll. Hur länge resultaten håller beror också på vad för hudproblem du behandlar och hur din hud fungerar.

Prata alltid med en utbildad hudterapeut först, innan du utför microneedling.

Du kan alltid förbättra hudens utseende och känsla genom att kombinera microneedling med andra behandlingar.

Sammanfattning av microneedling

Microneedling är en nålterapi där flera nålar går ner i huden för att göra små kanaler. Behandlingen ökar kollagenproduktionen samt elastin. Den är bra för rynkor, akne, pigmenteringar, jämnare hudton och för att pigga upp huden med ett glow.

Behandlingen passar alla. Prata alltid med en hudterapeut innan så de vet dina förväntningar på behandlingen.

Efter en microneedling så kan du bli röd i ansiktet, rödheten kan sitta i allt från 30 minuter upp till 3 dagar. Du ska också behandla området som ett öppet sår de första dygnen.

Behandlar du akneärr och rynkor kan det ta upp till 6 månader innan du ser några resultat. Rekommendationen är att göra en kur/behandling på tre gånger för bästa resultat. Akneärr och rynkor rekommenderas att göra fler behandlingar. Det ska gå 4-8 veckor mellan behandlingarna.

Var dessutom medveten om att det kan göra ont!

Lämna en kommentar