Hur länge håller spraytan? (& vad du bör tänka på)

Vill du få en brun och intensiv färg snabbt? Då är det en spraytan du ska göra.

Att göra en spraytan passar bra om du t.ex. ska iväg på en fest eller annan tillställning och vill bli brun snabbt- och jämt över hela kroppen.

En spraytan håller i upp till 1 vecka sedan börjar den mattas av. För att behålla färgen längre behöver du solduscha dig regelbundet. Du kan smörja in dig dagligen med en kroppslotion efter att du gjort en spraytan för att få den att mattas av jämt över kroppen.

Hur ofta behöver man göra en spraytan?

Vill du hålla dig brun hela tiden så ska du göra en spraytan ungefär 1 gång i veckan till varannan vecka. Men du bestämmer så klart själv hur ofta du vill göra en spraytan.

Vill du uppnå en mörkare färg så bör du göra en spraytan oftare.

Det är inte farligt att göra en spraytan så du kan göra det hur ofta du vill egentligen. Allt beror på vad du vill ha för färg och om du vill underhålla färgen.

Kan man bada med spraytan?

Ja du kan bada med spraytan, men du ska undvika att bada när du precis har gjort en spraytan.

Vänta i mist 8 timmar innan du badar eller duschar. Oftast så blir färgen brunare med tiden så önskar du en mörkare färg så ska du vänta mer än 8 timmar.

Hur lång tid tar det för spraytan att torka?

Det tar ca 5 minuter för en spraytan att torka på kroppen när du precis har blivit solduschad. Så klä inte på dig direkt efter innan den har torkat på huden. Annars finns det risk att du smetar ut det och får färg på dina kläder.

Själva torktiden innan du får duscha är 8-10 timmar.

Även tiden efter en spraytan är det viktigt att du inte blir blöt eller svettig då det kan göra så att färgen lossnar och du får ränder på kroppen. Regnar det ute när du precis har gjort en spraytan är det bra om du tar med dig ett paraply.

Spraytan med snabb torktid

Om du ska gå på fest och behöver din spraytan snabbt kan du alltid välja en spraytan som torkar snabb och som du kan duscha av redan efter 1-4 timmar beroende på vilken nyans du vill ha.

Det är också ett bra alternativ om du inte orkar vänta på den längre torktiden.

Kan jag göra andra saker efter att jag har gjort min spraytan?

Ja, du kan göra det mesta men du bör undvika att träna, basta, bada, duscha, sminka- och smörja in dig under de närmaste 8-10 timmarna efter en spraytan.

Det gäller även att tvätta dina händer.

När det har gått de timmar du behöver vänta så kan du leva på precis som vanligt.

Ett tips är att göra en spraytan på eftermiddagen/kvällen när du inte ska iväg någonstans. Utan planera en lugn hemmakväll efter din spraytan.

Kan man sova med spraytan?

Ja det kan du göra, men den kan färga av sig så ett tips är att sova i mörka sängkläder. Även om färgen går bort i tvätten så ser det så tråkigt ut med missfärgade lakan eller kläder.

Kan man raka sina ben efter en spraytan?

Nej du ska undvika att raka dina ben efter en spraytan. Det sliter dels på färgen sen får du inte ha vatten på eller duscha på ca 8 timmar efter en spraytan.

Vill du raka dina ben så ska du göra det minst 24 timmar innan du ska göra en spraytan. Samma sak gäller om du ska vaxa dina ben.

Hur förbereder man sig för en spraytan?

Innan du gör en spraytan är det bra att du förbereder dig på vissa saker för att få en så jämn och fin nyans som möjligt.

1. Exfoliera huden

Du måste alltid exfoliera hela kroppen även ansiktet innan du går och gör en spraytan. Det är för att ta bort döda hudceller från kroppen vilket kommer göra att färgen fastnar bättre och att du inte blir fläckig.

2. Smörj in kroppen dagar innan, inte samma dag!

Smörj in dig i Body lotion dagarna innan så att din hud är återfuktad och mjuk. Det gör du för att undvika fläckar som du kan få av torra partier på kroppen eller på ansiktet.

Men du ska inte smörja in dig i några krämer varken i ansiktet eller på kroppen samma dag som du ska spraytana dig. Undvik även deodorant, det kan göra så att din spraytan blir missfärgad och fläckig.

För att säkerställa en smidig och enkel applicering ska du se till att dina porer är fria från olja (och därmed smuts) innan du applicerar spraytan.

3. Raka dig innan du ska göra en spraytan

Raka dig innan behandlingen på benen och (eventuell) skäggväxt. Det är för att du inte kan göra det på 8 timmar efter din spraytan och det sliter på färgen.

4. Ta på dig mörka kläder

Ta på dig mörka och löst sittande kläder när du ska göra en spraytan. Färgen kan färga av sig och det syns mindre på mörka kläder även om färgen oftast går bort i tvätten.

hur lång tid tar det för en spraytan att torka

Undvik det här efter spraytan så håller den längre

Du kan göra vissa saker för att få din spraytan att hålla längre och vissa saker ska du undvika direkt efter en spraytan.

Det här ska du undvika i 8-10 timmar efter en spraytan:

  • Basta
  • Bada/duscha
  • Träna
  • Använd inte deo, smink eller kroppslotion

Det här kan du gör efter det gått 8-10 timmar för att få färgen att hålla längre:

  • Om du vill ha bästa möjliga resultat och en hållbar spraytan ska du smörja in dig i Body lotion varje dag
  • Du bör undvika att skrubba och exfoliera huden då det kommer att ta bort färgen fortare

Vilken är den bästa spraytan färgen för mig?

Det finns flera olika bruna nyanser att välja på för olika hudtoner. Välj den färg som passar din hudton. Sen beror det på hur brun du vill bli.

Det bästa är att du frågar personen som ska göra spraytan på dig, vilken nyans de tycker att du ska ha och vad du passar i så det ser naturligt ut.

Tänk på att färgen blir brunare efter ett tag och att den bygger på sig tiden efter du gjort en spraytan.

Kom också ihåg att färgen kommer att kännas mindre mörk på sommaren än på vintern eftersom du inte är lika brun naturligt under vintern. Det blir en större kontrast.

Sammanfattning

En spraytan håller i upp till en vecka, den kan också hålla längre om du tar hand om den genom att smörja in dig med Body lotion varje dag.

Du bör förbereda dig på vissa saker innan du gör en spraytan. Det du ska göra är att exfoliera huden så du får bort döda hudceller, raka dig 24 timmar innan och ha på dig mörka och lösa kläder.

Undvik att samma dag smörja in dig med krämer på kroppen och i ansiktet, använd inte deo, parfym eller smink.

Efter en soldusch får du inte duscha/bada, basta, träna eller använda Body lotion, deodorant, parfym eller smink under minst 8 timmar. Därför är det bra att göra en spraytan på en eftermiddag/kväll när du inte har något inplanerat.

Lämna en kommentar