Vad är browlift? – Allt du behöver veta

Har du tunna och glesa ögonbryn som ofta tappar formen? Du är inte ensam. Nu kan du få fylliga och välformade ögonbrynen utan att behöva stå ut med smärtan för att tatuera in nya.

Med browlift eller brow lamination som det också heter kan du få illusionen av fylliga ögonbryn.

Ett browlift gör dina ögonbryn fylligare med mer volym, snyggar till formar och ger brynen ett lyft. Vid en browlift så formas dina ögonbrynsstrån till önskad form med hjälp av permanentvätskor. Behandlingen avslutas med färgning av dina ögonbryn.

Ett browlift håller i cirka 4-8 veckor beroende på hur dina bryn växer och hur du tar hand om dom.

Vad är browlift? (Brow lamination)

Browlift är en permanent av dina ögonbryn. En permanentvätska stryks över brynen så att de ska gå att borsta och forma som du vill för att sedan stanna så. När du gör ett browlift så borstas de uppåt.

När man borstar ögonbrynen uppåt så ser de mycket fylligare ut och du ser piggare ut än om ögonbrynsstråna skulle pekar neråt.

Då brynen är permanentade så kan du vakna med att de pekar nedåt men det fixar du snabbt med att borsta och forma brynen uppåt igen. De kommer då att stanna så under dagen och du behöver inte fixera ögonbrynen med bryngel som du hade behövt annars.

Vart gör man browlift?

Ett browlift gör du på en skönhetssalong eller på en frisörsalong. I en browlift-behandling ingår oftast färgning av brynen.

fixa browlift

Hur går browlift till?

När du gör ett browlift så kommer olika permanentvätskor att appliceras på dina ögonbryn. Det är inget som gör ont eller svider.

Under hela behandlingen så kommer du att få ligga ner på rygg. Du väljer själv om du vill blunda eller titta under behandlingen.

Så här går browlift/brow lamintation till:

 1. Dina ögonbryn görs rent från eventuell smuts och oljor
 2. Ögonbrynen formas
 3. Första permanentvätskan appliceras och får sitta i allt från 10-15 minuter beroende på hårkvalitén
 4. Andra permanetvätskan appliceras och sitter lika länge som den första
 5. Om du valt att även färga dina ögonbryn så görs det nu efter permanenten
 6. Sist appliceras ett vårdande kreatinserum på ögonbrynen

Varför man använder två permanentvätskor när man gör ett browlift är för att första omgången gör att stråna öppnar upp sig. Den andra gången är för att forma dina ögonbryn.

Tänk på det här innan du gör browlift

Innan du ska göra ett browlift ska du vara osminkad speciellt vid brynen, undvik även ansiktskrämer och oljor. Var gärna duschad då dina bryn inte får komma i kontakt med vatten efter ett browlift.

Undvik att använda brun utan sol en vecka innan du ska göra ett browlift då det kan bli fläckigt kring brynen p.g.a permanentvätskorna som hamnar på huden runt ögonbrynen.

Har du öppna sår eller skorpor vid ögonbrynen eller huden i närheten så avvakta med att göra ett browlift, vänta tills det har läkt ut. Permanentvätskan svider i sår och kan irritera huden och göra läkningen långsam.

Efter ett browlift så ska du tänka på det här: (24h-48h efter)

 • Undvik att bli blöt på ögonbrynen
 • Basta inte
 • Träna inte
 • Undvik smink
 • Undvik krämer
 • Klia inte i dina bryn

Varför du ska undvika vatten och värme efter browlift är för att permanenten ska sätta sig ordentligt och det tar upp till 24 timmar eller 48 timmar. Kolla alltid med salongen som gjort det.

Kan jag sminka mig efter browlift?

Inte direkt efter men när det gått 24-48 timmar kan du sminka dig som vanligt. Du kan även använda ansiktskrämer efter den tiden. Kolla med personen som gjorde ditt browlift hur lång tid det ska gå innan du kan sminka dig.

Oftast är det 24 timmar man ska vänta med att sminka sig efter ett browlift men vissa säger 48 timmar.

Gör browlift ont?

Nej det känns inget. Det enda som kan vara att du blir rastlös av att ligga still så länge. En behandling tar 45-60 minuter beroende på hur vätskorna verkar på dina bryn.

göra en browlift

Hur länge håller browlift?

Ett browlift håller i cirka 4-8 veckor beroende på hur dina bryn växer och hur du tar hand om dom under tiden.

Tvättar eller smörjer du in ansiktet med oljor så kommer inte din browlift att hålla lika länge. Använder du oljor så försök att inte ha det på dina ögonbryn. Oljor löser upp permanenten.

Hur ofta ska man göra browlift?

Du kan göra om ditt browlift efter 8 veckor eller om du tycker att ögonbrynen tappat formen efter 6 veckor så gör du om dom då.

Färgen däremot kan bli svagare redan efter 3 veckor så det går att bara göra en färgning på salong eller hemma själv med ögonbrynsfärg.

Är browlift farligt?

Nej browlift är inte farligt. Det enda som används är permanentvätskor, färg och kreatin. Det är inget som är farligt för oss.

Vad är skillnaden på browlift och microblading?

Browlift är en permanent av dina ögonbryn, microblading är en kosmetisk tatuering där man tatuerar in strå för strå. Det skiljer både i pris och hållbarhet.

Browlift

I browlift permanentas dina egna ögonbryn för en bättre form och struktur. Genom att borsta brynen uppåt upplevs dina ögon bryn fylligare. Du kan borsta och forma dina bryn som du vill och de kommer att hålla den formen hela dagen.

Browlift är inget som gör ont tillskillnad från en microbladning som kan svida och sticka.

Microbladning

Microblading kallas även för kosmetisk tatuering och är som det låter en tatuering av ögonbryn. Med microblading tatuerar man in strå för strå i ögonbrynen för att få ett naturligt och fylligare resultat.

Microbladning är dyrare att göra än browlift men håller längre. En microblading kan hålla i upp till 1-3 år, men då måste du göra ett återbesök efter cirka 3 månader.

Kan man göra browlift hemma?

Ja du kan göra browlift själv hemma. Det finns browlift kit du kan beställa hem för cirka 300 kr. Nackdelen med att göra det själv hemma är att det inte håller lika länge som om du skulle göra det på en salong.

Förutom kitet så behöver du:

 • Plastfolie
 • Tops
 • Bomullspads
 • Ren mascaraborste
 • Micellärvatten för extra rengöring av brynen

Här ser ni en video på en Browlift DIY hemma.

Sammanfattning – Browlift/Brow lamination

Browlift görs på dina egna bryn som permanentas för att ändra form och struktur på brynen. Det är inget som gör ont, det enda som används är permanentvätskor och kreatin-behandling efteråt.

Eftersom brynen kan borstas åt vilket håll som helst efteråt så kan du vakna med att att brynstråna pekar neråt. Men det är bara att borsta upp dom i den form du vill så kommer de att stanna så.

Du behöver därför ingen bryngel eller brynvax för att få formen att hålla en hel dag.

Ett browlift håller i ungefär 4-8 veckor beroende på hur dina ögonbryn växer och hur du tar hand om brynen.

Lämna en kommentar