Hur får man mjuka händer – 6 tips som fungerar hemma

Vi alla har nog upplevt att händerna känns extra torra periodvis, att de känns sträva och nariga. Torra händer har även en tendens att klia och svida.

Torra händer beror ofta på väderomslag att det blir kallare, vi tvättar och spritar händerna ofta men det kan även bero på allergi och eksem.

För att få mjuka händer ska du tvätta dig med en återfuktande tvål, använda återfuktande handkräm, skydda händerna med handskar när du exempelvis diskar eller städar. Några gånger i veckan ska du även skrubba händerna och använda en handmask.

Så får du mjuka och lena händer – 6 enkla tips

Att ha torra händer är inte skönt det kan både klia och svida. Idag är det vanligt att vi får torra händer för att vi har sån bra handhygien med att tvätta och sprita händer vilket är bra.

Men nackdelen är att det torkar ut huden på händerna och gör de torra.

Jag ska ge dig några enkla tips på hur du får mjuka och lena händer enkelt hemma med mina sex tips.

1. Återfuktande handtvål – Rengör och torkar inte ut

återfuktande handtvål

Det är viktigt att vi tvättar våra händer och inget vi ska sluta med för att det ger torra händer. Därför är det viktigt att du väljer en handtvål som är återfuktande och inte torkar ut huden på samma sätt som exempelvis en billig tvål på Ica kan göra.

En bra återfuktande tvål ska göra rent dina händer utan att torka ut. Därför ska tvålen inte ha ett för högt pH-värde.

Ett pH-värde på en tvål ligger vanligtvis mellan 8-11 i pH vilket är för högt och uttorkande. Välj istället en tvål som har pH-värde mellan 4-5 det är skonsammare mot din hud.

Det här kan du kolla efter för att få en återfuktande tvål:

 • pH-värde 4-5
 • Att tvålen är för torr hud (dry skin)
 • Återfuktande och mjukgörande
 • Skonsam rengöring

2. Skrubba händerna – Tar bort torr hud

handskrubb

Precis som med resten av kroppen är det viktigt att vi skrubbar våra händer regelbundet för att hålla huden på händerna mjuk och len. Jag rekommenderar att du skrubbar händerna 1-2 gånger i veckan eller efter behov.

Vad en skrubb gör för händerna är att den tar bor döda hudceller och den torra huden. Det i sin tur gör så att du får fram en friskare hud som lättare suger åt sig av din handkräm eller handmask.

Det går bra att använda samma skrubb som du använder för kroppen annars kan du göra en egen handskrubb.

Recept på egen handskrubb:

 • Rivet skal av en halv apelsin
 • cirka 2 msk socker (går att byta ut mot salt för en mer rivigare skrubb)
 • 0,5 dl honung

Gör såhär: Banda alla ingredienser i skål och applicera sedan på dina händer och massera in skrubben i några minuter, skölj sedan av med ljummet vatten.

Honungen i skrubben binder fukt och mjukgör händerna, apelsinskalet ger spänst och piggar upp huden medans sockret peelar bort torr hud.

3. Återfuktande handmask – Ger återfuktning på djupet

handmask

En handmask är precis som det låter en mask för dina händer. Använd en handmask 1-2 gånger i veckan och speciellt bra är att använda masken efter att du har skrubbat dina händer då hunden lättare tar upp de mjukgörande och återfuktande ingredienserna från handmasken.

En handmask är en plast handske som bland annat innehåller mjukgörande oljor och återfuktande kokossmör och sheasmör. Innehållet kan variera från olika handmasker.

Handmasken applicerar du efter du rengjort dina händer. Låt masken sitta i cirka 20 minuter. Ta sedan av handskarna och massera in det överflödiga serumet som är kvar tvätta inte bort det.

Tips! använd handmask på kvällen innan du går och lägger dig så masken kan sitta kvar så länge som möjligt innan du tvättar händerna.

4. Smörj in händerna – Håller huden återfuktad

Ha för vana att alltid smörja in dina händer efter att du tvättat dom. Det gör att händerna inte torkar ut efter varje handtvätt. Ett tips är att ställa en handkräm på handfatet bredvid tvålen det gör dig påmind om att du ska smörja in dina händer efteråt.

Det finns olika varianter på handkrämer där formulan kan skilja sig åt. Vissa är lättare medans andra är feta och mer rika i formulan och texturen.

Jag personligen gillar inte att ha feta handkrämer på mig under dagen då allt jag tar på kommer bli kladdigt. Jag har en lätt återfuktande handkräm på dagen som sjunker in snabbt och en fetare och rikare handkräm på natten.

Tips! Vill du använda dig av en fetare handkräm på dagen för att du är extremt torr så kan du klicka ut lite kräm på handryggen och sedan smörja in krämen genom att gnugga handryggarna mot varandra.

På så sätt slipper du få fet kräm på fingrar men ändå återfuktat de torraste partierna på handen.

5. Använd handskar – Skyddar dina händer

skydda händerna med handskar

Ett sätt att slippa få torra händer är att skydda dom. Våra händer utsätts dagligen för påfrestningar när vi diskar, städar men också inom vissa yrken.

Att diska och städa utan att använda handskar är rena mardrömmen för dina händer. När vi diskar och städar använder vi rengöringsmedel och diskmedel som är otroligt uttorkande och frätande för huden.

Förutom att det torkar ut huden kan det göra huden känslig.

Använd plast handskar som finns att köpa på matbutik eller apoteket. Diskhandskar är också ett bra val de är slittåliga och går att användas flera gånger, de är även lätta att göra rent efter.

6. Använd nagelbandsolja – Stärker och mjukgör naglarna

nagelbands olja

Även nagelbanden behöver vård och återfuktning när vi är torra om händerna. Det är inte bara huden på händerna som blir torr när vi får torra händer utan även våra nagelband och naglar. Därför är det viktigt att vi inte glömmer bort dom.

En nagelbandsolja hjälper till att återfukta och mjukgöra huden kring naglarna. Oljan stärker och återfuktar även naglarna så att de inte flisar sig och går av.

Är du narig runt fingertopparna så hjälper en nagelbandsolja även mot det.

Avsluta alltid med en nagelbandsolja efter handkräm eller handmask några gånger i veckan, jag använder mig av oljan 1-2 gånger i veckan eller vid behov. Applicerar det alltid innan jag lägger mig på kvällen så de har tid att sjunka in i huden ordentligt.

Varför får man torra händer?

Torra händer kan beror på flera olika anledningar. Jag går igenom de vanligaste anledningarna till att vi får torra händer här nere.

Anledningar till att vi får torra händer:

 • Vatten – Vatten är uttorkande för händerna och varje gång du tvättar händerna eller är i vatten tar du bort hudens naturliga fett och oljor. Därför kan du uppleva att händerna känns torra om du tvättar dom för ofta.
 • Kyla – När det bli kallare upplever de flesta att man får torra och fnasiga händer. Det är för att luften blir torrare och fukten dras ur huden. Därför kan du uppleva att händerna känns torrare på vintern än på sommaren. Därför är en rikare och fetare kräm bra att använda på vintern.
 • Allergi – Om du exempel är allergisk mot en viss hudvårds-produkt som du använder kan det visa sig i torra händer och nariga händer.
 • Eksem – Har du eksem eller psoriasis kan dina torra händer bero på det.
 • Uttorkande produkter – Använder du uttorkande handtvål eller mycket handsprit? Då kan du uppleva att din händer känns torra och de spricker lätt i huden. Använd en återfuktande handtvål och alcogel istället för handsprit.

Sammanfattning – Hur man får mjukare händer

Alla har vi upplevt torra händer av olika anledningar, det beror oftast på kyla och för mycket tvättande i vatten och handtvål som torkar ut huden.

För att få mjukare händer är det viktigt att du använder dig av en återfuktande handtvål, applicera alltid handkräm efter att du tvättat händerna.

Någon gång i veckan är det bra om du skrubbar händerna med en handskrubb eller med egengjord handskrubb för att få bort döda hudceller och få fram ny hud.

Lyxa till det i bland med en handmask 1-2 gånger i veckan eller vid behov som återfuktar på djupet och stänger in fukten i dina händer.

Glöm heller inte bort att skydda dina händer när du diskar och städar då rengöringsprodukter är starka och torkar ut huden.

Lämna en kommentar